Gezondheidspraktijk  INEVA  total body

Hoofdpijn massage

Herkenbaar?

Van alle pijnklachten die een mens kan hebben is deze misschien wel de meest voorkomende: HOOFDPIJN. Het is erg herkenbaar en er is geen pijn zo vervelend. Twintig procent van de Nederlanders, dat is één op de vijf, heeft minimaal één dag in de week hoofdpijn. Voor veel mensen zorgt hoofdpijn ervoor dat ze niet goed meer kunnen functioneren in het dagelijks leven. Het gaat ten koste van je concentratievermogen, het vermoeid en het beïnvloed je welzijn en stemming. En dat kan weer zijn weerslag op de omgeving hebben. Afleiding zoeken helpt veelal niet en negeren is vaak niet mogelijk.

Oorzaken

De oorzaken van hoofdpijn zijn divers. De pijn kan een gevolg zijn van spieren en wervels die overbelast zijn of niet goed functioneren, bv. na een trauma. Ook een verkeerde lichaamshouding kan de oorzaak zijn. Vermoeidheid / te weinig slaap. Of psychische, lichamelijke of sociale spanningen. Hormoonschommelingen kunnen ook veel veroorzaken, net als te weinig vocht of teveel alcohol gebruik. Plotselinge temperatuurdalingen, maar ook een aantal voedingsstoffen staan bekend als trigger.

Hoofdpijn is niet hetzelfde als hoofdpijn

We kennen diverse vormen hoofdpijn, waaronder:

Therapie als oplossing?

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben regelmatig met hoofdpijn te kampen. Ongeveer 320.000 Nederlanders heeft hoofdpijn als gevolg van teveel pijnstillers of te veel cafeïne!

hoofd leegmaken

Het gebruik van paracetamol en andere vaak zwaardere medicatie is schrikbarend hoog evenals het percentage dat verslaafd raakt aan deze medicatie. Medicatie kan verlichting geven, maar is op termijn niet de juiste oplossing.

Soms is het bijna onmogelijk om hoofdpijn- aanvallen te voorkomen. Wel kan de patiënt proberen zoveel mogelijk de factoren te vermijden die aanvallen uitlokken. Net als bij migraine, kan het ook gebeuren dat mensen juist last van spanningshoofdpijn krijgen als ze het, na een periode van stress, rustiger aan gaan doen. Het zenuwstelsel is dan namelijk extra gevoelig voor prikkels.

Hoofdpijnmassage op zichzelf kan als therapie de pijn verminderen en zelfs preventief werken. Tevens zien wij in de praktijk dat een combinatie met andere therapieën bij INEVA total body erg goed werkt. Is er sprake van de aanwezigheid van triggerpoints, verkeerde houding, wervelscheefstand, voedingsproblematiek, lever- of darmprobleem? We adviseren deze combinatie van hoofdpijnmassage met het zoeken naar de oorzaak dan ook aan.

De massage

Hoofdpijnmassage kan bij vele soorten hoofdpijn zoals migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn de pijn verminderen en zelfs preventief werken. Omdat een groot deel van de hoofdpijngevallen wordt veroorzaakt door spierspanning, heeft deze rustige massage de focus op het ontspannen en het verbeteren van de doorbloeding van de spieren in de schouders, de nek en het gezicht. Ook de slapen, de schedelrand en de hoofdhuid worden gemasseerd.

Bij vele soorten hoofdpijnen is volgens de Chinese geneeswijze het Yin-orgaan de Lever veelal verantwoordelijk. Daarom wordt bij INEVA total body dan ook dit yin-orgaan aangepakt. Verschillende andere acupunctuurpunten kunnen harmoniserend, ontgiftend, ontkrampend, ontspannend, etc. werken en worden in deze massage meebehandeld. Daardoor wordt direct vermindering van de klachten ervaren.

Doordat INEVA total body heeft ervaren dat deze uitgebreide massage het beste effect heeft, wordt deze aangeboden met een tijdsduur van 60 minuten. Een hoofdpijnmassage is echter niet alleen maar goed voor je hoofd. Omdat er veel drukpunten op het hoofd zitten, en veel ‘ontspannende acupunctuurpunten’ worden mee behandeld, heeft een hoofdpijnmassage effect op het hele lichaam.

Effecten