Gezondheidspraktijk  INEVA  total body

Wat is Ayurveda 

Iedereen die zich voor gezondheid interesseert, heeft de naam wel eens gehoord, maar wat is Ayurveda nou precies? Een eerste uitleg biedt de vertaling van het begrip. Het woord Ayurveda stamt uit het Sanskriet, de taal van de grote klassieke, Indische cultuur en bestaat uit de woorden “Ayus” voor leven en “Veda” voor wijsheid / kennis.  Ayurveda betekent dus eigenlijk niets minder dan “Levenswijsheid”/ “Kennis over het leven”.

De Ayurveda is van oorsprong bedoeld als een preventief systeem en experts schatten dat de Ayurvedische methode al zo’n 5.000 jaar oud is. Ayurveda vindt z’n oorsprong in India, maar werd door de eeuwen heen onder andere verspreid over Egypte, Griekenland, Tibet, China, Rome, Japan en Rusland. Het is de vermoedelijk oudste holistische geneeskunst ter wereld: de mens kan niet los worden gezien van de omgeving.

Momenteel geldt de Ayurvedische geneeswijze als een officiële wetenschappelijke geneeskunde, zoals geaccrediteerd door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). 

Dosha’s

De Ayurvedische benadering is individueel gericht en begint met het bepalen van de geboorteconstitutie. De constitutie van een mens is gebaseerd op de relatie van drie fundamentele levenskrachten of dosha’s: vata, pitta en kapha. De leer van de dosha’s vormt de kern van de Ayurveda.

De Dosha’s geven samen sturing aan de 5 verschillende elementen waaruit wij zijn opgebouwd. Het gaat om aarde, water, vuur, lucht en ether. Daarbij kan er één Dosha, soms twee of zelfs alle drie de Dosha’s heersen. De dominerende Dosha vormt met zijn eigenschappen de lichamelijke en psychische kenmerken van een mens. 

Overeenkomstig gaat men in Ayurveda van verschillende typen of consitituties uit. In totaal worden er zeven constitutietypen onderscheiden: Vata, Pitta, Kapha en  Vata-Pitta, Pitta-Kapha, Vata-Kapha en Vata-Pitta-Kapha.

Het dynamische evenwicht tussen de Dosha’s is de wezenlijke voorwaarde voor gezondheid.  Als zij correct functioneren heerst er harmonie in het organisme: de mens is gezond. Alle wijzigingen in onze omgeving, momenten van de dag, seizoenen, voeding, weersomstandigheden, werk, slaap, stress, emoties, sociaal leven en alle handelingen die we verrichten werken in op onze gemoedstoestand en kunnen de Dosha’s uit balans brengen. Bewegen één of meerdere Dosha’s zich buiten het evenwicht, dan leidt dit tot stemmingsstoornissen en uiteindelijk op lange termijn tot ziekte. 

VATA – PITTA - KAPHA

VATA bestaat uit de elementen lucht en ether en geldt als de levensenergie (de kracht van beweging). Kenmerken: licht, beweeglijk, snel, subtiel, koel, droog en rauw. Functies: stuurt alle willekeurige en onwillekeurige bewegingen, beïnvloedt de spieren, reguleert de innerlijke organen, de bloedsomloop, de ademhaling en alle uitscheidingsprocessen. Beïnvloedt tevens capaciteit, helderheid en alertheid.

PITTA bestaat uit de elementen water en vuur en geldt als het stofwisselingsprincipe (de kracht van transformatie). Kenmerken: heet, licht, vloeiend, vloeibaar, scherp, stekend, olieachtig. Functies: reguleert de lichaamswarmte, spijsvertering en stofwisseling, bloedbeeld, huid en zichtvermogen. Tevens intellect en emotioneel uitdrukkingsvermogen.

KAPHA bestaat uit de elementen aarde en water (de kracht van structuur). Van deze Dosha is onze weerstand tegen ziekten afhankelijk. Kenmerken: zwaar, koud, week, zoet, stabiel, langzaam, olieachtig, glad, vast, traag. Functies: voor lichaamsstructuren en de vochthuishouding, regelt psychische stabiliteit en balans evenals geheugenfuncties.

Belangrijkste eigenschappen VATA

Lichte lichaamsbouw en gering gewicht, neiging tot droge huid, afkeer van kou en winderig weer, onregelmatige honger en onregelmatige vertering, neiging tot verstopping, onvermogen tot enthousiasme, vlug vermogen tot handelen, vlug van begrip en goed korte termijn geheugen, neiging tot piekeren en slaapstoornissen.

Belangrijkste eigenschappen PITTA

Gemiddelde lichaamsbouw, normale huid, afkeer van hitte, sterke honger en goede vertering, voorkeur voor koude maaltijden en koele drankjes, slaat niet graag maaltijden over, neiging tot een rode haarkleur, sproeten en moedervlekken, werkt systematisch en georganiseerd, gemiddeld van begrip en geheugen, goede redenaar en scherp intellect, ondernemend en moedig karakter met neiging tot ongeduld, prikkelbaar.

Belangrijkste eigenschappen KAPHA

Stabiele of zware lichaamsbouw, neiging tot gladde en vette huid, gering hongergevoel en langzame vertering, krachtig en eerder donker haar, sterk en met uithoudingsvermogen, pakt de zaken methodisch en langzaam aan, rustige, gebalanceerde persoonlijkheid, langzaam van begrip, goed lange termijn geheugen, diepe en lange slaap, moeilijk van zijn stuk te krijgen.

Uw constitutie?

Benieuwd naar uw constitutie? Doe dan de volgende test, klik HIER