Gezondheidspraktijk  INEVA  total body

Auriculo of ooracupunctuur

Auriculo is een krachtig medicijn.
Of u nu op zoek bent naar snelle pijnverlichting, verslavingherstel, stressmanagement of gezondheidsverbetering, auriculotherapie heeft al vele jaren resultaat bereikt, vaak sneller en krachtiger dan welke andere behandeling dan ook.

Menselijke oorschelpSchematische tekening van menselijke oorschelp

Wist u dat er meer dan 300 erkende auriculotherapiepunten op het oor zijn? Of dat ze kunnen worden gecombineerd om honderden aandoeningen te behandelen?

Auriculo is een moderne westerse manier van acupunctuur en bestaat uit het aanbieden van prikkels aan het oor om het zelfregulerende of zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen.

Deze therapie is ontwikkeld door dr. Paul Nogier uit Frankrijk in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Nogier hield zich bezig met westerse geneeskunde, manuele geneeskunde en Chinese acupunctuur en ontdekte bij toeval dat het hele menselijke lichaam als het ware geprojecteerd is op de oorschelp, als een foetus. Door in het oor te prikken, kon hij bepaalde plekken elders in het lichaam beïnvloeden. 

Het oor vertelt een verhaal

Oorschelp met orientatiepunten

Als een reflex microsysteem projectie van de hersenen, biedt het oor een nauwkeurige kaart van het hele menselijke systeem. Als er iets in het lichaam is verstoord, veranderen er in het oor één of meerdere punten. Heeft u bijvoorbeeld schouderklachten aan uw rechterschouder dan zal het schouderpunt in het rechteroor gevoelig zijn als dit punt wordt gestimuleerd. Alleen pathologische punten worden ‘actief’ op het oor, waar mee auriculaire diagnostiek wordt gemaakt. We kunnen het oor gebruiken om te beoordelen wat er nu precies in het hele menselijke systeem gebeurt, inclusief het vinden van verborgen blokkades voor genezing.

Het principe van de ooracupunctuur is dus gebaseerd op het reflexmechanisme. De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel waarop lichamelijke en psychische klachten zich afspiegelen. Ziekte is een conflict in het lichaam. Genezing van een ziekte is een conflictoplossend proces. Centraal in dat proces staat het centrale zenuwstelsel.

Drie soorten ooracupunctuur

De ooracupunctuur heeft zich als moderne variant op de acupunctuur sinds Nogier op drie manieren ontwikkeld ; de Chinese Ooracupunctuur, de Auriculo Therapie en de Auriculo Geneeskunde (Auriculo Medicinae). 

De Chinese ooracupunctuur is de meest simpele van de drie en gebaseerd op de oorschelp als reflexgebied. Deze wordt gebruikt ter ondersteuning van de behandeling met lichaamsacupunctuur en vooral voor de behandeling van pijn. 

De Auriculo Therapie is de westerse vorm van reflex ooracupunctuur, waarbij de oorkaarten meer gedetailleerd zijn. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor pijnverlichting en bij de behandeling van verslaving. 

Bij de Auriculo Medicinae  wordt het oor gebruikt voor zowel de diagnostiek als therapie. De mogelijkheid daartoe is ontstaan door de ontdekking dat uitgeoefende druk op een pathologisch punt leidt tot een reactie, terwijl aanraking van een gezond punt de polsslag niet deed. 

Deze reactie werd het Vasculair Autonoom Signaal (VAS) of het Reflex-Auricula-Cardiaque (RAC) genoemd. Dit verwijst naar het "Ear-Heart-Reflex" en is ontdekt in 1968 óók door dr.  Nogier. Hij voelde veranderingen in de radiale pulsgolf toen hij op sommige punten op het oor drukte terwijl hij de pols vasthield. 

De VAS is een vaatreactie, die op iedere grotere arterie is te voelen. Gewoon met de  vingers, zonder ingewikkelde apparatuur. Uit praktische overwegingen neemt men meestal de radialispols (de slagader bij de pols waar normaal iedere dokter de pols voelt). De VAS verloopt over het autonome zenuwstelsel en kenmerkt zich onder andere door herhaalbaarheid, grote snelheid en reacties op zeer lichte prikkels. Via de VAS kan men allerlei processen van het lichaam en de psyche bestuderen. 

Beschrijving auriculo

Het is ook mogelijk om de VAS te voelen met de laserstraal, naald of een andere stimulus. Door twee meetmethoden, met apparatuur en met de voelbare reactie aan de pols van de cliënt kan een behandeling worden opgestart van de verstoorde punten. Het behandelen van deze punten zorgt ervoor dat bepaalde neurotransmitters, zoals endorfine, serotonine en noradrenaline  in het zenuwstelsel vrijkomen. Dit kan een verminderde pijngewaarwording geven. Maar er treden ook belangrijke biologische effecten op: je voelt je fitter, rustiger en spierspanning vermindert, het  zelf genezend vermogen wordt geactiveerd.

Op deze manier kunnen ook allergieën eenvoudig worden opgespoord. Dit gebeurt met behulp van testbuisjes met een allergeen.

Voor wie?

Uit onderzoek is gebleken dat ooracupunctuur een effectieve manier om chronische en acute pijn te verlichten. Het kan gebruikt worden als een op zichzelf staande therapie of als een aanvullende methode. Het is ook ondersteunend bij het afkicken van verslavingen en bij het verbeteren van verschillende gemoedstoestanden. Een aantal voorbeelden:

Behandeling

De stimulatie van een punt op het oor kan op verschillende manieren plaatsvinden. Er kan geprikt worden met steriele wegwerpnaalden welke na ongeveer 20 minuten worden verwijderd of er wordt gebruik gemaakt van verblijfsnaaldjes. Een verblijfsnaald bestaat uit een kleine pleister, met daarin een heel klein naaldje wat in de huid wordt gezet en gedurende enkele dagen tot weken kan blijven zitten. De pleister is nauwelijks zichtbaar en blijft ook na het douchen zitten. Daarnaast kan er behandeld worden met lasertherapie. Bij kinderen wordt in principe alleen behandeld met lasertherapie en/of metalen balletjes of samengeperst zaad.

Acupressuur voor 'thuis'

De acupressuur is een behandeling die u zelf thuis kunt toepassen. Door de minipleister met naaldje, balletje of zaadje zelf te masseren, lichte druk op uit te oefenen met uw vinger, kunt u de behandeling thuis voort zetten. De bedoeling is dat u een aantale keren per dag, lichte druk uitoefent met een vinger op de pleister. Dit is met name een krachtig werkende ‘doe het zelf ‘ therapie, bij bijvoorbeeld stoppen met roken.