Gezondheidspraktijk  INEVA  total body

De VAS

De VAS is een afkorting van het Vasculair Autonoom Signaal (VAS), maar het wordt ook wel het Reflex-Auricula-Cardiaque (RAC) genoemd. Dit signaal is ontdekt in 1968 door dr.  Nogier. Hij voelde veranderingen in de radiale pulsgolf toen hij op sommige punten op het oor drukte terwijl hij de pols vasthield. Hij ontdekte dat uitgeoefende druk op een pathologisch punt leidde tot een reactie, terwijl aanraking van een gezond punt de polsslag niet deed veranderen. Op deze manier kan de VAS gebruikt worden voor diagnostiek alswel therapie (Auriculo Medicinae).

Een reactie?

De VAS is een vaatreactie, die op iedere grotere arterie is te voelen. Gewoon met de  vingers, zonder ingewikkelde apparatuur. Uit praktische overwegingen neemt men meestal de radialispols (de slagader bij de pols waar normaal iedere dokter de pols voelt). De VAS verloopt over het autonome zenuwstelsel en kenmerkt zich onder andere door herhaalbaarheid, grote snelheid en reacties op zeer lichte prikkels. Via de VAS kan men allerlei processen van het lichaam en de psyche bestuderen.

Het is ook mogelijk om de VAS te voelen met de laserstraal, naald of een andere stimulus. Door twee meetmethoden, met apparatuur en met de voelbare reactie aan de pols van de cliënt kan een behandeling worden opgestart van de verstoorde punten. Op deze manier kunnen ook allergieën eenvoudig worden opgespoord. Dit gebeurt met behulp van testbuisjes met een allergeen.