Gezondheidspraktijk  INEVA  total body

Beenlengte verschil, extra informatie

Vrijwel iedereen heeft benen van ongelijke lengte. De oorzaken van ongelijke benen zijn: een val, vertillen, een misstap, maar vooral het zitten. Veelvuldig met de benen over elkaar zitten of langdurig autorijden dragen bij aan een beenlengteverschil. Bij uitzondering is het beenlengteverschil aangeboren of het gevolg van een operatie of een ongeluk. 

Een beenlengteverschil  wijst bijna altijd op een subluxatie (het gedeeltelijk uit de kom raken) van het heupgewricht. De spieren en gewrichtsbanden wennen aan deze situatie. Knieën en enkels compenseren deze belasting en geraken overbelast. 

Als je zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspant de heupmusculatuur zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met ertussen kraakbeen en daarom heen spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen uit de kom van het heupgewricht “getrokken”. Staan we nu op, dan glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie. De spieren zijn door het staan weer aangespannen en stabiliseren de foute houding. 

Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Dus kun je er op wachten tot er een behoorlijk beenlengte verschil kan ontstaan. Daardoor wordt het lichaamsgewicht verplaatst naar het korte been en komt het ruggenmergkanaal in een andere houding.