Gezondheidspraktijk  INEVA  total body

Botletsel

11-1-2021 – Ilona Nijmeijer

Adviezen voor alle botletsels

Heeft u ook de beelden gezien?

Drama in de Ronde van Lombardije. De Belgische prof wielrenner Remco Evenpoel dook in de afdaling van de Mura Di Sormano in Italië over een muurtje de diepte in. Hij bleef al de tijd bij bewustzijn, maar ik het ziekenhuis werd wel een bekkenbreuk vastgesteld. Geen WK of Giro dus voor Evenepoel, zijn 2 grote doelen dit seizoen. 

Wellicht zouden onze adviezen uit de klinische psycho-neuro-immunologie zijn revalidatie wel eens sterk kunnen ondersteunen 😉


5 kleine kPNI  interventies die een groot verschil maken.

1.    Zet voldoende eiwitten in.

Eiwitten (proteïnen), zoals aanwezig in vlees en vis, zijn onze bouwstenen. Een normale eiwitbehoefte is 1 gram per kilo lichaamsgewicht. Bij een verhoogde behoefte, bijvoorbeeld wanneer er na een botbreuk wondheling van het bot dient plaats te vinden, zouden we dagelijks 2 à 3 gram per kilo lichaamsgewicht moeten inzetten.

Om u een idee te geven: 100 gram kip bevat ongeveer 17 gram eiwit.

Voor een geblesseerde speler van 75 kilo is er dus per dag zo’n 225 gram eiwit nodig. Dat is meer dan een kilo kip. Het is duidelijk dat we in zo ’n situatie ook een supplement kunnen inzetten om de noodzaak af te dekken. Wordt de noodzaak immers niet volledig afgedekt, dan worden andere structuren in de buurt van het letsel afgebroken om wonden te kunnen helen. Wanneer we de tijdslijn van een patiënt in kaart brengen, zien we om die reden bij heel wat sporters na een kruisbandoperatie ook kraakbeen- en spierletsels optreden.

2.    Respecteer het bioritme

’s Nachts wordt er bot opgebouwd. Dat gebeurt door osteoblastenactiviteit, cellen die nieuw beenweefsel vormen. Overdag wordt er bot afgebroken. Dat gebeurt door osteoclastenactiviteit, cellen die beenweefsel afbreken. Botopbouw en botafbraak dienen in evenwicht te zijn.

In de huidige maatschappij wordt ons bioritme vaak verstoord door verschillende levensstijlfactoren, zoals laat eten en laat televisie kijken. Dat belemmert de botopbouw. Aanvulling met melatonine, het hormoon van de duisternis, oefent een significante invloed uit op de botaanmaak.

3.    Beperk koolhydraten

Over koolhydraten zijn en blijven de meningen verdeeld. Eén ding is zeker: pasta, brood, suiker, … kunnen niet omgezet worden in bouwstoffen die bijdragen tot botherstel.

4.    Let op maaltijdfrequentie

In de periode na een maaltijd wordt minder energie getransporteerd naar de botten. Onze evolutionaire maaltijdfrequentie lag maximaal op 2 à 3 maaltijden per dag. Hoe meer we daarvan afwijken, en heel de dag door eten, hoe meer we onze botten verwaarlozen.

Zorg dus tijdens de herstelfase voor 2 of 3 maaltijden per dag met natuurlijk meer dan voldoende eiwitten -uit vis en gevogelte (zie punt 1)- en een grote variatie aan groenten.

5.    Zorg voor voldoende magnesium

Botten zijn watermoleculen die gebonden zijn aan drie mineralen: magnesium, calcium en fosfaat. Deze combinatie maakt het bot sterk en flexibel. De afwezigheid van magnesium maakt de botten stugger en minder buigzaam. Groene groenten zijn een goede bron van magnesium.

Gelukkig mag Remco vanaf vandaag thuis revalideren!

👉🏼 Deze adviezen zijn van toepassing op alle letsels waarbij BOTTEN betrokken zijn, dus ook stressfracturen en kraakbeenproblematieken.


Bron: kPNI Belgium & AD.nl