Gezondheidspraktijk  INEVA  total body

Meisjemeisje – 168 chemische producten per dag - Moederdag

8-5-2019 – Ilona Nijmeijer


Het grootste deel van mijn leven ben ik een meisjemeisje geweest. Ik begon met het dragen van een tas toen ik drie was, hield van verkleedpartijen in mooie outfits, hing de was op van mijn poppenkindjes aan de geïmproviseerde waslijn (de schommel) en drapeerde mezelf in mijn moeders sieraden en op haar hoge hakken maakte ik de overloop onveilig, met name voor mijzelf. Ik was koning(in) te rijk met mijn Barbiepop en zat uren achtereen mooie kleertjes voor haar te maken. Op mijn twaalfde kocht ik mijn eerste make up: een eyeliner. 

Mijn fascinatie voor modetrends ging door gedurende mijn tienerjaren. Ik hield ervan schoonheidstijdschriften te lezen en de cosmetische gangpaden te bewandelen: mini lipsticks waren favoriet: zo kon ik alle kleuren uit proberen. Vele aankopen volgde en wellicht kilo’s aan lippenstift heb ik opgegeten.  

Als zestien jarige diverse permanentjes uitgeprobeerd en ook deed ik mee met de hype om het haar op te laten lichten door de zon met een speciale lotion. Ik heb mijn haar nooit totaal gekleurd, maar soms wel een high-light uitgeprobeerd.

Natuurlijk smeerde ik  fluoride rijke tandpasta op mijn tanden bij het poetsen. Dat wordt toch geadviseerd door de tandarts? Daar krijg je toch mooie witte tanden van? Net als ik op jongen leeftijd fluor tabletjes gebruikte, ook zo'n vanzelfsprekendheid. Ook zocht ik de meest werkzame anti-transpirant (lees zeer chemische) op, omdat ik vond dat ik als verpleegkundige niet mocht ruiken.

Ik had nooit gedacht dat het meisjesmeisje zijn zo schadelijk kan zijn voor mijn gezondheid ... totdat ik zeventien jaar geleden langzamerhand de natuurgeneeskundige kant ben opgegaan, met nu momenteel de drie jarige opleiding tot kPNI therapeut welke ik volgend jaar ga afronden. 

Het was een enorme eye-opener voor mij om meer te weten te komen over de honderden chemicaliën die wij, als vrouwen, dagelijks op ons lichaam smeren - in naam van schoonheid. Ondanks dat mijn eerste aankoop van Yves Rocher was, had ik toch veel "ojee!" momenten toen ik begon te beseffen hoe schadelijk veel van die ingrediënten zijn ... en wat ze met mijn lichaam doen.  

Vrouwen gebruiken gemiddeld 12 persoonlijke verzorgings- en cosmeticaproducten per dag, wat neerkomt op 168 verschillende chemische ingrediënten! Mannen gebruiken gemiddeld dagelijks 6 producten voor persoonlijke verzorging met gemiddeld 85 verschillende chemicaliën. Hoewel het moeilijk is precies te achterhalen waarom zoveel vrouwen de schildklierziekte van Hashimoto ontwikkelen…….het gebruik van hormoonontregelende chemicaliën kan wellicht een rol spelen.

Onlangs ben ik op Beauty Trade Special in Utrecht geweest. Op deze beurs voor de specialist in schoonheidsverzorging heb ik als vrijwilliger de handmassages van Aromasseurs gepromoot. Natuurlijk heb ik ook op andere stands gekeken.......Naast vele zaken en producten waar ik mijn wenkbrauw even voor moest optrekken, zag ik heel veel verschuiving in de producten van chemisch naar natuurlijk. Wat een verschil toch met onuitspreekbare chemische ingrediënten als weekmakers zoals flataten, maar ook triclosan, triclocarban, retinyl palmitate, retinol, PEG, ceteareth, polyethyleen, DMDM hydantoïne, formaldehyde, formaline, tolueen, dibutyl ftalaat en oxybenzone naar natuurlijke ingrediënten, bijv. op basis van mineralen. 

Doe eens wat goed voor je gezondheid: koop voortaan natuurlijke producten. En voor familieleden: Er is toch geen betere manier om “Fijne Moederdag” te wensen met producten die goed zijn voor de gezondheid van je moeder of echtgenote?