Gezondheidspraktijk  INEVA  total body

Mondbacterie speelt mogelijk rol bij alzheimer

1-2-2019 – Ilona Nijmeijer

De mondbacterie P. gingivali is een aannemelijke oorzaak van de ziekte van Alzheimer. Dit blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Science Advances. Ook presenteerden onderzoekers een potentieel medicijn dat de bacterie bestrijdt. 

Wetenschappers troffen het dna van de mondbacterie aan in de hersenen van Alzheimerpatiënten. P. gingivali is een van de hoofdveroorzakers van de tandvleesontsteking PARADONTITIS, waardoor tanden kunnen uitvallen. Bij ouderen komt dit relatief vaak voor.  

Daarnaast zagen onderzoekers een verhoogde aanmaak van het enzym gingipaïne in de hersenen in vergelijking met mensen die deze ziekte niet hadden. De stof die zorgt voor de aanmaak van de gingivalis-bacterie.

Dit enzym zorgt voor een toename van het eiwit beta-amyloïd in de hersenen. Hierdoor hoopt plaque op tussen hersencellen. Hersencellen kunnen daardoor niet meer met elkaar kunnen communiceren, de reden dat dementie ontstaat. Eerder was nog onduidelijk hoe deze ophopingen konden ontstaan. 

Zo’n 150 duizend mensen lijden aan de ziekte van Alzheimer. Vooraf ontstaan problemen met het geheugen, taalproblemen en vormen dagelijkse handelingen een probleem. Als de diagnose eenmaal is gesteld overlijden deze patiënten binnen acht jaar. 

Medicijn

Het medicijn dat werd gepresenteerd om gingipaïne te remmen, noemt Amsterdam UMC onderzoeker Wiep Scheper overtuigend. ‘De wetenschappers lieten in hun publicatie de effectiviteit hiervan zien in labexperimenten’, meldt de Volkskrant. Toch zijn mensen wellicht meer gebaat bij GOEDE MONDHYGIËNE, aldus ACTA-hoogleraar Crielaard tegen de krant. ‘Tandvlees is over het algemeen nu ook al prima gezond te houden, zeker met behandelingen door een mondhygiënist.’

Bron: J Alzheimers Dis. 2018;66(1):105-114.