Gezondheidspraktijk  INEVA  total body

Ontbijt toch NIET de sleutel tot gewichtsverlies?

4-3-2019 – Ilona Nijmeijer

Jarenlang bent ook u waarschijnlijk ervan uitgegaan dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Dit leerden wij van de Schijf van Vijf en van het Voedingscentrum. Zeker als u gewicht wilt verliezen. Recent onderzoek wijst echter uit dat dit geen terechte aanname is. Bij INEVA total body wordt al langere tijd aangegeven om te luisteren naar het eigen lichaam; een langere vastenperiode heeft daarnaast ook nog een ontstekingsverlagend effect.

Onderzoek

Een gezond ontbijt helpt niet om later op de dag minder te eten. Mensen die ontbijten, eten uiteindelijk zelfs meer calorieën per dag, zo laten de resultaten van een onderzoek zien dat eind januari online is gepubliceerd in het British Medical Journal.

Ontbijteters versus niet-ontbijteters

Eerdere studies toonden juist aan dat een goed ontbijt zou bijdragen aan een gezonder gewicht. Volgens de auteurs zijn deze onderzoekers slechts observerend geweest. In deze nieuwe studie bekeken de onderzoekers dertien experimenten die in de laatste drie decennia plaatsvonden in met name de Verenigde Staten en Engeland. De deelnemers verschilden in gewicht. Sommigen aten dagelijks een ontbijt, anderen niet. De deelnemers zijn zestien weken gevolgd.

De ontbijteters bleken gemiddeld zo’n 260 calorieën meer per dag te eten. Degenen die het ontbijt oversloegen, waren na afronding van het onderzoek rond een pond lichter dan de ontbijteters.

Ontbijt geen garantie voor gewichtsafname

Hoewel de onderzoekers in de dertien experimenten wat onregelmatigheden aantroffen, kwamen zij tot de slotsom dat het ontbijt geen garantie is voor gewichtsverlies of het voorkomen van obesitas.

Bron: BMJ. 2019 Jan 30;364:l42.