Gezondheidspraktijk  INEVA  total body

Statines verhogen het risico op suikerziekte (diabetes type 2)

9-4-2019 – Ilona Nijmeijer


Er zijn al langer aanwijzingen dat statinegebruik invloed heeft op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes type 2 verhoogt. Een recente studie, gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology, heeft deze associatie nader onder de loep genomen.

Experimentele studies laten zien dat statines de functie van de bètacellen kunnen beïnvloeden en effect hebben op de insulinesensitiviteit van lichaamscellen. Wetenschappers vermoedden daardoor dat statines invloed hebben op de serumbloedglucose, insulineconcentratie in het bloed en insulineresistentie. Drie parameters die tevens kunnen dienen als vroege markers om diabetes type 2 op te sporen.

Studie

In de studie werden 9535 mensen ouder dan 45 jaar geïncludeerd. Bij aanvang van het statinegebruik had geen van hen diabetes. Gemiddeld genomen werden ze gedurende vier jaar gevolgd, waarbij de nuchtere glucose- en insulineconcentratie in het bloed werd bijgehouden en de mate van insulineresistentie werd bepaald.

Conclusie

Vergeleken met mensen die nooit statines gebruikten, was onder de statinegebruikers het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen 38 procent hoger (hazard ratio = 1.38; 95% CI: 1.09-1.74). Hoe langer het statinegebruik, hoe groter het risico op diabetes. Daarnaast werd statinegebruik geassocieerd met een hogere nuchtere insulineconcentratie in het bloed en insulineresistentie, een risico dat groter was voor mensen met overgewicht of obesitas.

De wetenschappers onderstreepten het belang van voedings- en leefstijlinterventies voor mensen met overgewicht die statines gaan gebruiken, om het risico op de ontwikkeling van diabetes type 2 te verlagen.

Bron: Ahmadizar, F., OchoaRosales, C., Glisic, M., Franco, O. H., Muka, T., & Stricker, B. H. (2019). Associations of statin use with glycaemic traits and incident type 2 diabetes. British journal of clinical pharmacology.