Gezondheidspraktijk  INEVA  total body

ZONNEBRAND? 5 beste remedies voor verlichting van zonnebrand

8-8-2020 – Ilona Nijmeijer

Geen paniek, maar actie

Je hebt het waarschijnlijk duizenden keren gehoord: lang in de zon zitten is niet gezond. Het kan echter zijn dat je ondanks deze wetenshap en de voorzorgsmaatregelen én ondanks de juiste voeding tegen zonnebrand (zie mijn eerder verschenen bericht) er toch zon verbrande huid is ontstaan.  Zonneschade kan zich op verschillende manieren laten zien. Bij personen met een lichte tot gemiddelde huidskleur kunnen brandwonden roze tot rood zijn, zacht en droog aanvoelen. Bij mensen met een donkere huid kan de huid warm, overgevoelig zijn of gewoon jeuken. Bij elke huidskleur kan de huid vervellen.

Ben je verbrand door de zon, dan geen paniek, maar actie. 

Zoek een goede aprés-sun behandeling.  Hieronder staan vijf van de beste natuurlijke remedies genoemd voor verlichting van zonnebrand en om de huid te kalmeren: getest en goedgekeurd op/ door de huid!

Aloë Vera

Er is een reden waarom Aloë vera bekend staat als hét EHBO middel bij zonnebrand: niet alleen zorgt de gel voor een heerlijk verkoelend gevoel, maar de natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen kunnen zelfs de genezing van zonnebrand stimuleren. Onderzoek heeft aangetoond dat aloë vera kan helpen bij het genezen van eerste- en tweedegraads brandwonden op de huid vanwege het antioxidantgehalte. Eén antioxidant-eiwit, met name metallothioneïne genaamd, heeft een beschermend effect op de huid, welke is blootgesteld aan en is beschadigd door UV-stralen. Om nog maar te zwijgen, aloë vera is ongelooflijk hydraterend - perfect voor het verlichten van zonnebrandpijn en helpt ook bij het bestrijden van huidschilfering die je kunt krijgen na zonnebrand.  Zorg dan echter wel voor 100% natuurlijke aloë vera ( want chemicaliën en synthetische stoffen kunnen de zonnebrand verergeren!).

Havermout

Een andere eeuwenoude remedie om de huid te kalmeren, havermout,  heeft een aantal behoorlijk indrukwekkende ontstekingsremmende eigenschappen. "Er is aangetoond dat extracten van havermout ontstekingsmediatoren in de huid verminderen, wat leidt tot significante klinische verbeteringen in droge, schilferende, ruwe en jeukende huid," verklaarde dermatoloog Loretta Ciraldo, arts, ooit over het gebruik van het ingrediënt in huidverzorging.

Die huidverzachtende eigenschappen maken van havermout een natuurlijke zonnebrandverlichter. Niet iedereen ervaart immers een rode huid als het gaat om zonnebrand; mensen met een donkere huidskleur merken mogelijk geen roodheid op, maar ervaren nog steeds andere symptomen van brandwonden (zoals hitte, gevoeligheid van de huid en jeuk). Havermout kan helpen bij het verlichten van al die symptomen en biedt verlichting en ultrahydratatie. Een havermoutbad is daarvoor ideaal!

Koud kompres

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar een koel kompres kan wonderen verrichten voor verlichting van zonnebrand. Koelere temperaturen kunnen die onmiddellijke verlichting bieden die u zoekt; omdat lagere temperaturen je bloedvaten vernauwen (een proces dat bekend staat als vasoconstrictie), kan het helpen om door zonnebrand veroorzaakte ontstekingen te verminderen. 

Een eenvoudige koude doek doet het prima, maar  je kunt ook een combinatie maken met huidverzorgingsproducten. Gooi die items een minuut lang in de koelkast en ze geven je een heerlijk verkoelend gevoel na de zon. Zorg er wel voor dat uw producten gekoeld zijn, niet ijskoud: een te koud gevoel kan de huid schokken en zelfs kapotte haarvaten veroorzaken nadat de zonnebrand is verdwenen. Dus geen ijsblokjes o.i.d. gebruiken!

Groene thee

We zien steeds meer crèmes en lotions met groene thee: groene thee is een andere geweldige vasoconstrictor; het verkleinen van de bloedvaten en daardoor roodheid en zwelling kunnen helpen verminderen. Probeer eens een paar zakjes groene thee in je bad (let natuurlijk op de watertemperatuur). Het toevoegen van groene theezakjes aan een koel bad kan zonnebrand helpen vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen de ontstoken huid te kalmeren.

Manuka-Honing

Manuka-honing biedt tal van voordelen (het is een uitstekend doe-het-zelf-ingrediënt, van peeling tot haarmaskers), maar heel opmerkelijk is het vermogen om ontstekingen te kalmeren en wondgenezing te helpen. Onderzoek heeft aangetoond dat Manuka-honing inflammatoire huidlaesies kan verbeteren, dankzij verbindingen in de honing die hielpen bij het beheersen van meerdere ontstekingsroutes. 

Daarnaast kan Manuka-honing helpen vloeistof uit weefsels te trekken en zwelling te verminderen. Dit alles kan helpen om een boze, ontstoken zonnebrand te verminderen. En nog meer verlichting: Manuka-honing heeft een kalmerende, zachte textuur - je zult de ontstekingsremmende effecten voelen terwijl je het aanbrengt, wetende dat de honing het werk op moleculair niveau doet. 

Al laatste: 

Hoewel deze tips geweldig zijn om u die broodnodige verlichting te bieden, moet u de nodige maatregelen nemen om zonnebrand en de daardoor ontstane beschadiging in de huid op lange termijn te voorkomen! Dus wel in de zon, maar niet te lang, niet in de zon wanneer het hoogst aan de horizon staat en de voedingstips meenemen uit de vorige blog. En we zouden nalatig zijn om zonnebrandcrème niet te noemen als een heel belangrijke tip: maar smeer dan wel met de juiste !