Gezondheidspraktijk  INEVA  total body

Lymfedrainage

Lymfedrainage is een zachte methode van masseren die er op gericht is om het lymfestelsel te stimuleren in het afvoeren van lichaamsvocht en afvalstoffen. Bij de manuele lymfedrainage wordt ritmisch een heel zachte, pompende druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, zonder gebruik van olie. Hierdoor wordt het lymfestelsel gestimuleerd om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfbanen af te voeren. 

Wat is lymfe?

Ons lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Naast het bloedvatenstelsel is er nog een tweede vaatstelsel aanwezig in het lichaam, namelijk het lymfestelsel, wat alleen een afvoerend systeem is. Lymfe ontstaat in de weefsels en neemt vocht en afvalproducten op zoals afgebroken eiwitten, ontstekingsvocht, oude cellen en ziektekiemen uit het lichaam op. Zo heeft het een voedende, zuiverende en drainerende rol. Het lymfestelsel vervoert lymfe naar steeds grotere lymfevaten, om het daarna te laten opnemen door de bloedbaan.

Waarom lymfedrainage?

Wanneer ons lymfatisch systeem normaal functioneert speelt ze een uiterst belangrijke rol in ons immuniteitssysteem en het afvoeren van afvalstoffen. Een goed werkend lymfesysteem is mede bepalend voor onze gezondheid.

Wanneer de lymfecirculatie niet goed meer werkt, reinigt het lichaam zichzelf niet meer voldoende, houd het vocht vast en verzwakt het organisme. Oedeemvorming (ophoping van vocht in de weefsels) kan o.a. ontstaan door een trauma (vallen of stoten, ongeval) of door een ziekte of operatie. Echter ook door een ongezonde levensstijl en het inademen van onzuivere lucht, zijn de lymfebanen na een tijdje niet meer in staat om al die toxische stoffen te ‘verwerken’.

Bij een lymfedrainage wordt de afvoer van schadelijke stoffen verbeterd, wordt het lymfestelsel geregenereerd en wordt het pompmechanisme gestimuleerd. Met de specifieke handgrepen wordt de afvoermogelijkheid vergroot, waardoor meer transport mogelijkheden van weefselvocht en afvalstoffen.

Samen met lymfe worden ook spanningen afgevoerd en hierdoor krijgt de parasympaticus (autonoom zenuwstelsel dat zorgt voor herstel) meer ademruimte wat een algeheel gevoel van rust met zich meebrengt. De actie in de sympaticus (autonoom zenuwstelsel dat zorgt voor actie: vecht- en vluchten) wordt minder, waardoor herstelprocessen van het immuunsysteem en van verwondingen opgestart worden. 

Lymfedrainage bij INEVA total body

Bij INEVA total body wordt de manuele lymfedrainage uitgevoerd volgens Vodder. Dr. Vodder is de grondlegger van de lymfedrainage, hij heeft massagetechnieken ontwikkeld om de zwellingen van de lymfeknopen te behandelen.

De massage begint bij de lymfeklieren in de hals. Afhankelijk van de klacht wordt de manuele lymfedrainage voortgezet op de benen, (onder)rug, schouders, buik of armen. De duur van de behandeling is minimaal 20 minuten (meestal 45 minuten) en is pijnloos.
De drainage is een zachte manier van masseren, die voor de cliënt heel erg ontspannend werkt. Door speciale zachte aanrakingstechnieken wordt het lymfestelsel aangezet tot een verhoogde activiteit. Gifstoffen worden sneller afgevoerd, waardoor een betere celstofwisseling plaatsvindt en een gevoel van welbevinden ontstaat. Daarom is deze massage ook goed inzetbaar bij stress, bij mensen die teveel in het hoofd zitten en zich moeilijk kunnen ontspannen.

Wanneer lymfedrainage?

Contra-indicaties