Gezondheidspraktijk  INEVA  total body

Aromatherapie

Iedereen heeft wel eens gehoord van aromatherapie, maar de meeste mensen denken bij aromatherapie aan wellness en lekkere geurtjes. En dat klopt! 

Maar het is veel breder dan dat.

Aromatherapie betekent ‘behandelen met behulp van geuren’, gebaseerd op het gebruik van etherische oliën en dat gaat veel verder dan de oliën wat al jaren wordt toegepast voor cosmetische doeleinden en als smaakstoffen in de voedingsindustrie. 

Etherische oliën worden op natuurlijk wijze veelal uit geurige heilzame platen gewonnen. Zo kan de Qi of levenskracht in de vorm van etherische olie op mens of dier worden overgedragen. Ze activeren het afweersysteem, zijn positief voor lichaam en geest en hebben een gunstige invloed op de gezondheid. Maar wat doet aromatherapie nu precies?

De Levenskracht van olie

Aromatherapie richt zich op het onderhouden en bevorderen van de gezondheid en het genezen van aandoeningen met gebruikmaking van etherische oliën. De levenskracht die in deze oliën verzameld is, wordt als het ware op de cliënt overgedragen en zal bijdragen tot het herstel van het natuurlijke evenwicht in zijn of haar lichaam.

In de middeleeuwen ontdekte men een manier om de in de plant opgeslagen geurende olieachtige vloeistof vrij te maken: de waterdampdestillatie. De goede zuivere essentiële oliën worden nog steeds zo gewonnen en bevatten de essentie, de Qi, de levenskracht van de planten; ook wel etherische -, aromatische - of vluchtige oliën genoemd. Natuurlijk hebben geleerde mensen geprobeerd essentiële oliën na te maken. Dat lukt soms ook aardig, maar het is nooit gelukt om de essentie, de Qi, de levenskracht erin te brengen, welke van nature wel in essentiële oliën aanwezig zijn.

Etherische oliën

Etherische oliën zijn de vluchtige geurstoffen uit aromatische planten, gevormd onder invloed van de zon en opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes van de plant. Zo zijn bij roos en jasmijn de geurcellen gelokaliseerd in de bloemblaadjes; bij pepermunt en basilicum in het blad; bij gember en valeriaan in de wortel; bij citrusvruchten in de schil en bij sandelhout en ceder in het hout. Voor zover we weten gebruikt de plant ze om de voortplanting te bevorderen (het aantrekken van insecten) en het natuurlijke weerstandsvermogen te versterken, of het bestrijden van ziektekiemen. Om deze eigenschappen voor mensen te gebruiken, worden deze essentiële oliën uit de plantendelen geëxtraheerd. Het spreekt vanzelf dat slechts 100% zuivere, verse, niet versneden of aangelengde essentiële oliën bij INEVA total body in aanmerking komen voor deze toepassingen. 

Werking

De geurreceptoren in onze neus communiceren met delen van onze hersenen (limbisch systeem) die herinneringen en emoties opslaan. Er zijn aanwijzingen dat inademing van moleculen uit essentiële oliën het limbisch systeem stimuleert en vanuit daar onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid beïnvloedt. Uit onderzoek van het Reuk- en smaakcentrum blijkt, dat ook wanneer het reukvermogen is aangetast of zelfs volledig is verdwenen de hersenen blijven reageren op geuren.

Etherische oliën kunnen ook worden opgenomen in de huid, om daarna in het lichaam zijn werking uit te oefenen. Elke olie bezit een eigen, unieke samenstelling van actieve bestanddelen en dit mengsel van werkzame stoffen bepaalt de werking en eigenschappen. 

Toepassingen

Verdamping van oliën en toepassingen op de huid zijn de laatste tijd meer en meer in de belangstelling. Ze worden ingezet als natuurlijke behandeling van of ondersteuning bij infecties, stress, huidklachten en andere gezondheidsproblemen. Studies tonen aan dat een aantal oliën en/of bestanddelen van essentiële oliën ontstekingen kunnen bestrijden en antibacteriële of antischimmel eigenschappen hebben, zoals tea tree, oregano, tijm en kruidnagel. Andere oliën bezitten een grote psychische en emotionele waarde als zij een kamer aangenaam begeuren. Van oliën als lavendel, roos, sinaasappel, bergamot, citroen en sandelhout is aangetoond dat ze onrust, stress en bepaalde vormen van slapeloosheid kunnen verlichten of de stemming kunnen verbeteren. 

Aromatherapie kan als een zelfstandige geneeswijze worden beschouwd, maar INEVA total body gebruikt het vaak als aanvullende therapie bij andere behandelwijzen. Tijdens pijnbestrijding kan essentiële olie worden gebruikt in kompressen of pakkingen en bij allerlei vormen van massage. 

Maar ook voor thuis kan INEVA total body een mengsel klaarmaken specifiek gericht op uw zorgvraag. Dit mengsel kan dan worden toegepast lokaal op de huid, in stoombaden of sauna of voor verdamping in de eigen woning via een aromalampje. 

Etherische oliën op de huid met behulp van massage is een fijne en meest doeltreffende manier om aromatherapie toe te passen. Massage met aroma’s werkt op verschillende niveaus. Door de huid worden de oliën opgenomen in het lichaam en tegelijkertijd worden de oliën ingeademd. Daarnaast is er nog de positieve werking van de massage. Naast algemene massages heeft INEVA total body ook een specifieke aromamassage: kijk voor meer informatie bij Aroma Touch Techniek. 

Tips

Enkele druppels zuivere essentiële oliën kunnen je eten en drinken smakelijker maken, bijvoorbeeld een druppel basilicum of dragon in slasaus, enkele druppels oregano op pizza, citroen en/of sinaasappel in cake of op een pannenkoek, kruidnagel en kaneel in de glühwijn, etc. 

Wist u dat pure lavendelolie bij gesloten brandwonden de beste remedie is en dat Tea Tree olie antibiotica-achtige eigenschappen bezit? 

Rozemarijn verfrist en houdt u geconcentreerd op de werkplek. Dit is dus handig om ’s ochtends te gebruiken! 

Om in te slapen, pakt u liever lavendel, wat ook troostend en kalmerend is. 

Last van spinnen? In een verstuiver water met een paar druppels pepermunt, ideaal voor op de camping of boot!