“Trek een jas aan, anders wordt je ziek!”
Wie kent niet deze zin?
In de koudere seizoenen van het jaar worden we vaak makkelijker ziek.
Maar heeft dat echt met koude te maken?
De realiteit is dat de hedendaagse mens in onze gebieden zijn tijd vooral BINNENSHUIS doorbrengt. We worden zelden blootgesteld aan echte koude. Het regenweer in de herfst maakt het binnen cocoonen meer dan aanlokkelijk en in de winterperiode zijn onze uren tussen vier muren op hun hoogst. Zo’n winterslaap lijkt natuurlijk heerlijk, maar het binnenhuismilieu is niet zo gezond als we denken. Weinig frisse lucht, veel kaarsen aan…
De zon, de drijvende kracht voor alle leven, verdwijnt deze maanden volledig op de achtergrond en de hoeveelheid zonlicht dat ons netvlies of onze huid rechtstreeks bereikt is op z’n allerlaagst. Zelfs als we buiten zijn, zorgt de invalshoek van het licht ervoor dat de aanmaak van bijvoorbeeld vitamine D zo goed als nihil is.
Een gebrek aan lichtfrequenties heeft niet alleen een mentale, emotionele en fysiologisch impact.
Wat vooral noemenswaardig is, is dat zonlicht ons gehele immunologische functioneren beïnvloedt. Wist je dat ons lichaam in de zomer bijvoorbeeld meer energie reserves zal kunnen mobiliseren bij ziekte dan in de winter?
Wanneer we binnen zitten worden onze huizen verwarmd.
Deze convectiewarmte zorgt ervoor dat de vochtigheid binnenshuis enorm daalt; een effect dat nog eens wordt versterkt door onze goed geïsoleerde huizen.
Onze slijmvliezen hebben vocht nodig om optimaal te functioneren en ook onze neushaartjes fungeren het best in een vochtigere omgeving. Bij het inademen blijven virussen en bacteriën achter in de neusholte waar zij door ons immuunsysteem gefilterd kunnen worden. Als we dus veel tijd binnen doorbrengen in verwarmde ruimtes, dan functioneert deze eerste barrière niet goed en zijn we veel meer vatbaar voor indringers.
Dus gezien alle bovenstaande punten is het belangrijk om de buitenlucht op te zoeken in de donkere maanden: boost je lichaam en geest door zonlicht op je snoet!
Hieronder de tips in een notendop:
- ga dagelijks buiten wandelen
- korte spurtjes van wisselende intensiteit stimuleren je slijmvliezen door de doorbloeding te verbeteren
- zet de verwarming lager
- planten, planten, planten
- ramen en deuren open, vooral 's nachts
- bezoek het stoombad en de sauna
- baad jezelf in de goede bacteriën van het bos
- zoek de zon op als het kan
- investeer in je ademhaling
Bron: Wolv