Gezondheidspraktijk  INEVA  total body

Laser therapie

Lasertherapie is een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van laserlicht met een lage intensiteit (ook bekend als Low level laser therapy, LLLT, laseracupunctuur) om de eigen natuurlijke helende systemen van het lichaam te stimuleren. Hierdoor ontstaat pijnverlichting, worden ontstekingen verminderd  en wordt regeneratie van weefsel gestimuleerd. Het is niet-invasief, veilig en pijnvrij. Laser acupunctuur is gebaseerd op dezelfde principes van medische naald acupunctuur, maar maakt dus geen gebruik van naalden. 

Geschiedenis van laser

Reeds eeuwen wordt gebruik gemaakt van acupunctuur.  De kennis en de ervaring achter het hele meridiaansysteem is dan ook enorm groot. Tegenwoordig  krijgen wij echter steeds meer kennis rond het gebruik van licht of lichtdeeltjes die uiteindelijk de invloed van een naald gaan evenaren. 

Het woord "laser" is een afkorting voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Lasers worden al meer dan 40 jaar gebruikt in landen zoals Europa, Rusland, Canada en Australië. De theorie werd voor het eerst beschreven in 1916 door Albert Einstein die de weg bereidde voor de ontwikkeling van de therapeutische laser die tegenwoordig wordt gebruikt voor pijn. De eerste laser werd ontwikkeld in 1960. Later, in 1967 werd ontdekt dat versnelde wondgenezing optrad met een lage laser intensiteit. De start voor verdere ontwikkeling! 

Licht

Laser is eigenlijk licht. Het licht dat wordt ingezet bij lasertherapie is van een bepaalde golflengte dat wordt opgenomen door de huid en vervolgens door het hele lichaam wordt verspreid. De cel receptoren reageren op deze prikkel (stimuli). Op cellulair niveau wordt het metabolisme geactiveerd in de mitochondriën (‘de energiecentrales’). De verhoogde energie stimuleert alle lichaamscellen tot regeneratie, tot herstel. De werking van het hormoonstelsel, het immuunsysteem en het zenuwstelsel verbetert, maar ook de werking van alle organen en daardoor van de mentale en emotionele conditie. 

Voordelen

Er zijn vier belangrijke effecten van lasertherapie:

  1. Regeneratie van beschadigd weefsel - laserlicht stimuleert de ontwikkeling van fibroblasten, de productie van collageen en vermindert de vorming van littekenweefsel. 
  2. Vermindering van ontsteking - laserlicht verhoogt de bloedsomloop en vermindert zwelling veroorzaakt door een ontsteking.
  3. Verlichting van pijn - de meeste patiënten melden een significante vermindering van pijn na laserbehandeling. Een groot deel hiervan is voornamelijk te wijten aan het ontstekingsremmende effect, omdat een verhoogde circulatie de druk op de zenuwen vermindert. Daarnaast wordt pijn óók vermindert door door verhoogde niveaus van endorfines (morfineachtige stoffen die van nature door het lichaam worden geproduceerd).
  4. Groot voordeel: het is naaldenvrij! Daardoor niet-invasief, veilig en pijnvrij.

Naaldvrij

Een van de meest unieke voordelen van lasertherapie is het vermogen om pijnpunten acupunctuurloos te stimuleren. Acupunctuur met naalden wordt gebruikt om een sterke genezingsreactie in het lichaam te activeren voor veel verschillende gezondheidscondities die verder gaan dan pijnvermindering en weefselregeneratie. Tegenwoordig krijgt men meer en meer begrip en kennis rond het gebruik van licht of lichtdeeltjes. Door de ontwikkeling van verschillende programma’s van de verschillende modaliteiten van licht kan men dit gaan gebruiken voor meerdere doeleinden. 

Daarnaast kunnen volwassenen met angst voor naalden of kleine kinderen op deze eenvoudige wijze toch acupunctuurbehandelingen ondergaan.

Op de foto rechts: Stimulus metalen naald versus laserstimulatie. Naaldstimulatie is hoog in het begin en gaat gestaag omlaag, laserstimulatie blijft hoog.

De RJ LightNeedle

Er zijn 2 soorten medische lasers. Lasers met hoge intensiteit die door weefsel heen kan snijden en lasers met een lage intensiteit. Deze laatste bevordert onder andere weefselherstel en vermindert pijn en ontstekingen. Dit is natuurlijk de apparatuur waar in onze gezondheidspraktijk mee wordt gewerkt. 

INEVA total body werkt met de RJ LightNeedle: de innovatieve lasernaald voor acupunctuur en therapie voor diepe weefsellagen. Het kan worden gebruikt voor vele therapeutische toepassingen omdat alle therapieprogramma's en instellingen ingesteld kunnen worden. 

Omdat de laserstraal vooral bestaat uit één golflengte (ofwel één kleur van de regenboog), omdat de laserstraal ‘coherent’ is (ofwel alle deeltjes lopen exact gelijk in de pas) én omdat de laserstraal ’collimated’ is (ofwel de straal is parallel) kan door deze eigenschappen een heel bepaald doel worden geraakt. Dit komt natuurlijk de behandeling ten goede. 

Dus krachtig, exact, snel, veilig en pijnloos. 

Toepassingen

Het LightNeedle-systeem kan op veel gebieden van de geneeskunde worden gebruikt:

Het toepassingsgebied is heel groot, te denken valt aan:

Foto links: Interventie op het algemene acupunctuur pijnpunt LI 4, Foto midden: voorbeeld van een tweedelige therapie voor de behandeling van schouder- / nekklachten. Enerzijds de lokale pijnklachten, anderzijds met de lasersonde de verantwoordelijke triggerpoints. Foto rechts: Het uitstralingsgebied van een laserneedle.