Gezondheidspraktijk  INEVA  total body

DORN therapie

Dorn therapie of de Dorn methode is een zachte wervel- en gewrichtscorrectie,  die klachten voortkomend uit scheefstand van benen, bekken en/of wervels  op een eenvoudige manier oplost. Beenlengte verschil is de basis. Deze methode kan gebruikt worden bij ziektes, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom, zoals pijn of bewegingsbeperkingen. De Dorn methode is vrij van ongewenste bijwerkingen, ongevaarlijk, zeer werkzaam en zonder medicijnen. 

Beenlengte verschil 

Bijna iedereen heeft een beenlengteverschil. Lees HIER meer informatie. Het is echter een misvatting dat bij beenlengteverschil de benen ongelijk van lengte zijn . We hebben even lange benen, alleen daar waar het been langer lijkt, is er meer ruimte in het heupgewricht. Bij uitzondering is het beenlengteverschil aangeboren of het gevolg van een operatie of een ongeluk. Benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze pilaren ongelijk lang zijn, staat ook het bekken scheef. Er kan zelfs in het meest extreme geval een verschil ontstaan van wel 4 cm per been.

Bekkenscheefstand

Als door een beenlengteverschil scheefstand van het bekken is ontstaan, kunnen hierdoor klachten ontstaan. Het lichaamsgewicht verplaatst zich namelijk naar het kortste been en daardoor neemt de wervelkolom een onnatuurlijke houding aan. 

Lichaamsklachten 

Om dit beenlengteverschil op te heffen, maakt men bij reguliere therapievormen het kortere been langer, bijvoorbeeld middels het voorschrijven van inlegzolen of een orthopedische hak verhoging. Echter, dit stabiliseert de bekkenscheefstand, die later tot enorme heup en lage rugklachten kan leiden of andere chronische problemen  zoals scoliose, kniepijn, voetproblemen, nek- en schouderklachten. Maar omdat de sturing van de organen vanuit de hersenen via het ruggenmergkanaal naar de organen verloopt, kunnen, waar de wervels niet goed staan, deze verbindingen onder druk komen te staan en zelfs de betreffende organen verstoren, waardoor bijvoorbeeld verzakkingen, darm- en blaasproblemen kunnen ontstaan. Soms is het lichaam zelf in staat dit te corrigeren. Lukt dit niet dan is andere hulp noodzakelijk.

Chronische problemen bij mensen die al heel lang rug- en gewrichtsklachten hebben en die te horen hebben gekregen dat er niets meer aan te doen is, dat het slijtage is…Dat is fundamenteel onjuist! Een machine slijt, maar een levend organisme herstelt zich zo lang het leeft. Al onze organen, botten, weefsels, gewrichten, alle cellen bevinden zich in een voortdurend proces van afbraak en vernieuwing. Daardoor zijn wij tot op hoge leeftijd nog in staat ons aan nieuwe situaties en belastingen aan te passen. Door de Dorn methode kan iedereen zijn benen op gelijke lengte houden. 

Het lange been moet korter gemaakt worden

Met de Dorn-therapie wordt niet het korte been langer, maar het lange been op een natuurlijke manier korter gemaakt door de bekkenscheefstand op te heffen. Door de gewrichten van heup, knie en enkel weer terug te zetten in hun oorspronkelijke positie wordt de beenstand weer gelijk. Daarna worden de wervels voorzichtig en met behulp van een trucje (waarbij de rugspieren om de tuin worden geleid, zodat het pijnloos kan) teruggezet. Hierdoor worden blokkades in de wervelkolom worden behandeld. Daarnaast krijgt u advies en zelfhulp oefeningen voor thuis mee. Het mooie van de Dorn methode is dat het zo eenvoudig, begrijpelijk en doeltreffend is. Geen wonderkuur, maar gewoon met gezond verstand het totale botten- en bewegingsapparaat te lijf! Zie voor meer achtergrondinformatie HIER

Na de behandeling

Na de Dorn-behandeling wordt de Breuss-massage geadviseerd om de wervelkolom nog beter te strekken. Eenmaal thuis is het raadzaam een aantal dagen (grote) inspanningen te vermijden. Er kan wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Dat betekent dat de nieuwe positie gestabiliseerd wordt. Veel water drinken is nodig voor de structuren van de wervelkolom. Mochten na een aantal behandelingen de klachten terugkomen, dan kunt u uzelf corrigeren met zelfhulp oefeningen en richtlijnen die zijn meegegeven.